Може да има смисъл да се отървете от маратонките си веднага.
Дори оригинални маратонки да изглеждат страхотно, има основание да смятате, че се нуждаят от подмяна.

Опитните бегачи знаят коя обувка е подходяща за тях и колко дълго ще издържи. Но ако сте начинаещ или с настъпването на пролетта сте решили да се върнете на пистата след дълга почивка, тогава трябва да обърнете внимание на тези съвети.

Гретхен Ваймер, вицепрезидент на продукти за Hoka One One, посочва, че продължителността на живота на обувката зависи от това колко често я използвате.

„Ако бягате около 15 км на ден, ще трябва да сменяте обувките си почти всеки месец. И ако бягате за удоволствие 3-5 км на ден, тогава не събаряйте три чифта за една година – казва Ваймер. – Търговците на обувки за бягане разглеждат подмяната на обувки на 700-1000 км като ориентир, но това са само цифри, от които трябва да се ръководи. Ако обувките не са загубили свойствата си след хиляди километри, тогава не е необходимо да ги сменяте. „

Основателят на онлайн магазин за оригинални маратонки SportFaster.com, отбелязва, че обувките често могат да изглеждат добре, но се нуждаят от подмяна.

„Ако обувката не се представя добре в опората на крака, тогава рискът от нараняване се увеличава многократно“, отбелязва той и добавя, че празнувате деня, в който купувате нов чифт, за да не забравите колко дълго тренирате в една обувка.

Куня идентифицира пет признака, че обувките ви са „уморени“. Ако те присъстват, е време да помислите за нова двойка.

Износване на подметката

„Опитайте се да не тренирате в обувки, ако петата е по-износена от едната страна, отколкото от другата. Същото се отнася и за маратонките, чийто протектор на подметката се носи повече от двете страни. „

Имате болка в краката

„Обувките ви може да изглеждат много добре след шест месеца тренировки, но ако краката ви стъпват по начин, по който никога преди не са го правили, това е един сигурен признак на износване.

Имате плантарен фасциит (петна)

„Най-яркият симптом на плантарен фасциит е болката в свода на стъпалото и петата. Може да се почувствате като пронизваща болка в долната част на стъпалото ви, когато сутрин станете от леглото, болка при продължително стоене или при ходене. Ако обувките ви вече са достатъчно износени, те няма да ви предпазят от риска от шпори на петата. Плантарен фасциит може да възникне и ако нямате подходящите маратонки. Уверете се, че обувките отговарят на вашия тип крак. „

Подметката е загубила своята еластичност

„Това важи особено за маратонки. Амортизиращите свойства на подметката се губят. Това може да се случи много преди обувката да покаже явни признаци на износване. „

Чувствате се по-уморени от обикновено след тренировка

„Понякога можете да завършите бягането, чувствайки се по-уморени от обикновено. Това може да е и признак на значително износване на обувката. С опит, когато носите повече от един чифт маратонки, ще се научите да разпознавате момента, в който маратонката започва да се „уморява“.

Но не винаги маратонките могат да бъдат бракувани в рамките на 3-4 месеца след покупката. Kunya и Weimer разкриха няколко хакове за удължаване на живота на вашите любими кръстове.

Завъртете. Добре е, когато имате няколко чифта обучители за вашата тренировка и обувките могат да се проветрят за известно време. Това е добре по отношение на хигиената, а също и по отношение на трайността му.

Не сушете обувките си на радиатор. Ако перете маратонките си, не ги сушете със сешоар или на радиатор. Топлината може да повреди лепилото за обувки и структурата на синтетичния плат, особено ако тъканта съдържа гумени конци.

Какво мислиш за това?

sportal

Добре дошли! Името ми е Велина Николова. Този блог е основно за професионалните ми интереси. Всичко в е-бизнеса за оригинални спортни стоки ме вълнува. Онлайн магазини, световни брандове, нови колекции, нови технологии и иновации в областта. Ще се радвам, ако ви бъде интересно.